Élettani szempontból van 4 vitamin, ami zsírban oldódik.
Ezek: A, D, E, K-vitaminok
Mit befolyásolnak ezek?
A-vitamin: zavartalan növekedést, csontfejlődést, látás épségét segíti.
D-vitamin: közvetlenül a csontképződést segíti
· állati eredetűek – D3 és D2
· növényi eredetűek – D2
E-vitamin: hiánya nem okoz tünetet (a bőr és a nyálkahártya rossz állapotát mutatja a hiány), de vizsgálatunk egyértelműen kimutatja, ha hiány van. Sosem toxikus.
K-vitamin: véralvadáshoz szükséges
· K1 a zöld növényekben
· K2 baktériumok szintetizálják
Ezek az életfolyamatok elég fontosak mindnyájunk számára ahhoz, hogy mérlegre tegyük eddigi felszínes, divatos tudásunkat a zsírral kapcsolatban. (Szinte minden rákos folyamatnál megfigyelhető, hogy a K-vitamin mindig hiányzik az egyén szervezetéből.)
A mangalicazsír jótékony zsírsavösszetételének köszönhetően könnyebben emészthető állati zsiradék és rendkívül ízletes, mivel a különleges ízek, zamatanyagok a zsírszövetben koncentrálódnak. Külön előnye még, hogy nehezebben avasodik és sütéskor többször felhasználható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése