2011. május 9., hétfő

Zsír

Élettani szempontból van 4 vitamin, ami zsírban oldódik.
Ezek: A, D, E, K-vitaminok

Mit befolyásolnak ezek?
A-vitamin: zavartalan növekedést, csontfejlődést, látás épségét segíti.
D-vitamin: közvetlenül a csontképződést segíti
·         állati eredetűek – D3 és D2
·         növényi eredetűek – D2
E-vitamin: hiánya nem okoz tünetet (a bőr és a nyálkahártya rossz állapotát mutatja a hiány), de vizsgálatunk egyértelműen kimutatja, ha hiány van. Sosem toxikus.
K-vitamin: véralvadáshoz szükséges
·         K1 a zöld növényekben
·         K2 baktériumok szintetizálják

Ezek az életfolyamatok elég fontosak mindnyájunk számára ahhoz, hogy mérlegre tegyük eddigi felszínes, divatos tudásunkat a zsírral kapcsolatban. (Szinte minden rákos folyamatnál megfigyelhető, hogy a K-vitamin mindig hiányzik az egyén szervezetéből.)

A mangalicazsír jótékony zsírsavösszetételének köszönhetően könnyebben emészthető állati zsiradék és rendkívül ízletes, mivel a különleges ízek, zamatanyagok a zsírszövetben koncentrálódnak. Külön előnye még, hogy nehezebben avasodik és sütéskor többször felhasználható.

Nincsenek megjegyzések: