2011. május 9., hétfő

Kakukkfű

Felhasználható fűszerként: levesek, saláták, mártások, főzelékek, húsok, halak, sültek, vagdaltak, belsőségekből készült ételek ízesítésére. Jól társítható petrezselyemmel, babérlevéllel, szerecsendióval, zsályával és rozmaringgal. A franciak konyha nélkülözhetetlen fűszere.

Hatóanyagai: illóolaj (timol, karvakrol, cimeol, geraniol), flavonoidok, triterpének, klorogénsav, kávésav. A kakukkfű évszázadokon keresztül a szegények antibiotikuma volt, más illatos növényekkel együtt fertőtlenítő, fertőzés elleni gyógyszer. A légúti hurutok hatékonyköhögéscsillapító orvossága. Fontos féregírtó, ezen kívül görcsoldó, szélhajtó, izzasztó hatású. Megszünteti a gombás fertőzésket, kiírtja a lepostetűt és a rühöt.

Nincsenek megjegyzések: