2011. május 9., hétfő

Brokkoli

A brokkoli rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a rákkal) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az „egészségmegőrző” növényeinknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonságot sorakoztatnak fel. A brokkoli az egyik C-vitaminban leggazdagabb zöldség: nyersen 115 mg, de még főzés után is 35-90 mg C-vitamin található benne. Már 20 dkg brokkoli elfogyasztása biztosítja napi C-vitamin szükségletünket! A-provitamin tartalma is jelentős (2,4 mg 100 g brokkoliban), és antioxidáns hatása miatt ezt a provitamint ma már a szakemberek nagy becsben tartják. Ráadásul a brokkoli kalóriaszegény csemege: 100 g brokkoliban mindössze 24 kalória (100 kJ) van.

Nincsenek megjegyzések: