2011. május 9., hétfő

Sárgarépa

Ez az egész évben beszerezhető zöldféle a levesek, zöldséges ételek többségének alkotóeleme. Érdemes tudatosan beiktatnunk a táplálkozásunkba, hiszen karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti. A vér alacsony bétakarotin-szintje fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát. A szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Ez a vitamin fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben a sárgarépa főzve táplálóbb, mint nyersen. A vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának mindössze 25%-át képes hasznosítani. A főzés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotin-tartalmának több mint fele hasznosul.
Tartalmaz még C-, E-, K- vitaminokat, folsavat, kalciumot, mangánt, foszfort, krómot, vasat, cinket, béta-karotint és rostot. Jótékony hatást gyakorol a bőrre és a szemre, de jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek is. A népi orvoslás vizelethajtóként, máj, epe, szem- és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként ajánlotta.

Nincsenek megjegyzések: