A
sokszínű, sokféle alma egész évben hozzáférhető. Dietetikai jellemzői révén megérdemli,
hogy táplálkozásunk alapgyümölcse legyen. Energiatartalma mérsékelt (54
kcal/100 g), így ideális a kisebb éhségrohamok csillapítására, ráadásul a
tökéletesen tolerált rostoknak köszönhetően kíméletesen szabályozza az emésztést.
Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat, így része a
kiegyensúlyozott táplálkozásnak is. Ezenkívül rendszeresen fogyasztva (2-3 alma
naponta) stabilizálhatja a vércukorszintet. E tulajdonságát nem csak
rostjainak, de alkotóelemei együttes hatásának is köszönhetjük: tartalmaz fruktózt,
magnéziumot, káliumot, C-vitamint, és talán még számos más, eddig nem
azonosított anyagot is. Az alma jellemző rostjai a pektinek, amelyek összetett
szerkezettel bíró poliszaharidok, pontosabban magas molekulasúlyú
galakturonsav-polimerek. Sok formában vannak jelen: protopektin (vízben
oldhatatlan) található a savanyú vagy éretlen almában; valódi pektin (zselésítő
anyag) bőségesen van az éppen érett gyümölcsben; a pektinsav pedig (amely a pektin
bomlása során keletkezik) akkor van jelen, amikor az alma eléri az optimális
érettséget.
Egyedül az alma az a
fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy erjedés
lépne fel.
Több mint 1000 fajta
alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag,
keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.
Az almát nagyon rövid
idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle.
Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik
szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.
Gyümölcsöt csak magában
egyél. Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora
előtt legalább egy órával fogyassz.
Az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre: ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, vesekő. Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat és a tüdőket. Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.
Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.
Az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre: ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, vesekő. Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat és a tüdőket. Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.
Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.
Jó, ha tudod azt, is,
hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma. Édes almát fogyasszanak
mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább
savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal
küzdenek. Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak,
akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg
aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok
megszüntetésére.
Minden embernek, de
főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek, legalább minden második
hónapban kellene almakúrát tartani. Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig
csak almát ehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése