2011. május 9., hétfő

Bazsalikom

Felhasználható fűszerként levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak, paradicsomos, tök-, gomba-, csirke- és halételekhez. Ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük. Az olaszos ételek nélkülözhetetlen fűszere.
Mivel a bazsalikom kellemes aromája a főzés során hamar elillan, csak az utolsó percekben tegyük az ételbe, vagy a már kész fogást fűszerezzük vele közvetlenül tálalás előtt.
A bazsalikomból készült tea jó az emésztési zavarokra, gyomorrontásra, lázra, meghűlésre, influenzára, vese-és húgyhólyagbántalmakra, fejfájásra, görcsökre, hányingerre, hányásra, székrekedésre, idegességre, illetve ideges tünetekre, mivel szélhajtó, lázcsillapító, serkentő, vértisztító, vizelethajtó és idegerősítő hatása van.

Nincsenek megjegyzések: