2011. május 9., hétfő

Borsikafű

Felhasználható fűszerként: káposztaételek, saláták, sült húsok, gombás ételek, vadpácok, majonéz, mártások fűszere. Jellegzetes, borsra emlékeztető illatú és ízű, kedvelt fűszernövény.
Erős aromája miatt óvatosan fűszerezzünk vele, mert keserűvé teheti az ételt. A főzés befejezése előtt pár perccel kell az ételhez keverni. Azok is fogyaszthatják, akik egészségi okokból erős fűszerektől tartózkodni kényszerülnek, ezért ajánlják az erős feketebors pótlására.
Hatóanyagai: levél magas illóolaj-tartalmú – ezt használjuk fűszerként, ezen kívül cseranyagot, nyálkát és keserűanyagot is tartalmaz.
Kiváló gyomorerősítő, emésztést-elősegítő, étvágyjavító, görcsoldó, fogyasztó és enyhén vérnyomásemelő.

Nincsenek megjegyzések: