2011. május 9., hétfő

Fokhagyma

Ízesítőként a fokhagyma a francia, az olasz és a magyar konyha szerves része. Számos jótékony hatását ismerjük, egyeseket már igen régóta, míg másokat csak a legutóbbi időkben fedeztek fel (koleszterincsökkentő, rákellenes hatás). Bátran használjuk hát a konyhánkban minden áldott nap! A fokhagymafogyasztás nagyon egészséges.
A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok.
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

Nincsenek megjegyzések: