2011. május 9., hétfő

Gyömbér

Felhasználható fűszerként. mártások, szószok, sütemények, vagdaltak, hús- és gyümölcslevesek, angolosan készített húsok készítésénél. A curry alkotó része. A gyömbéres receptekbe friss és szárított gyökereket egyaránt használhatunk, hacsak más előírása nincs. A felhasznált mennyiségeknek súlyban meg kell egyezniük. Kizárólag a főzés utolsó fázisában és csak kis mennyiségben alkalmazzuk, mert kesernyés ízt adhat az ételnek. A friss gyömbér hamar megfonnyad, ezért egyből használjuk fel!

Hatóanyagai: gazdag illóolaj tartalma adja az aromáját, ezenkívül vannak benne ásványi anyagok, cukor, keményítő. A gyömbér az egyik legsokoldalúbb növényi serkentő, anyagcsere-fokozó szer. Igen jó hatással van a gyomorra, a belekre és a keringésre.

Nincsenek megjegyzések: