2011. május 9., hétfő

Citrom

Ha a citrom levére van szükségünk, egyszerűen csak ketté kell vágnunk, majd ki kell csavarnunk a levét. Jó megoldás, ha előbb lereszeljük a héját, mellyel számos ételt ízesíthetünk. Ha nincs otthon külön erre a műveletre kifejlesztett szerszámunk, fontos, hogy egy percig lobogó vízben blansírozzuk az egészben hagyott gyümölcsöt, így ugyanis konyhakéssel vékonyan le tudjuk majd hámozni, s vékony szeletekre tudjuk majd vágni a héját.
Viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz kalciumból, 100 gramm citromra vetítve 25 mg-ot, szemben az átlagos 5-15 mg mennyiséggel, ami a legtöbb gyümölcsben található. A citromban található 1,4 kalcium/foszfor arány optimális érték, így a kalciumot a szervezet a lehető legjobban tudja hasznosítani. Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti mind a citromban, mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését. A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak. Energiabevitele minimális, főként, ha frissen facsartan fogyasztjuk.
A citrom tulajdonságai közül messze kiemelkedik magas C-vitamin tartalma (52 mg C-vitamin található 100 gramm citromban). Ez a rendkívül értékes vitamin természetes formában van jelen benne, s egyéb hasznos összetevők kísérik (P-vitamin, szerves savak, szelén, rostok, stb.), ebből kifolyólag a citrom mind rövid, mind pedig hosszú távon remek hatást gyakorol a táplálkozási egyensúly fenntartására. Kalóriaszegény és rendkívül könnyű felhasználni, ezért a mai rohanó világ életviteléhez is nagyszerűen alkalmazkodik, s az lenne a legjobb, ha napi rendszerességgel fogyasztanánk. A citrusféléket hámozás, felvágás után azonnal el kell fogyasztani, a bennük található C-vitamin ugyanis levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik.

Nincsenek megjegyzések: