2011. május 9., hétfő

Cékla

A cékla cukorban gazdag gyökérzöldség, energiatartalma is viszonylag magas (40-45 kcal). A céklában sokfajta és bőséges mennyiségű ásványi anyag és nyomelem található. Vitamintartalma is jelentős (elsősorban B- és C vitaminokat tartalmaz. Rostjai elősegítik a cukor fokozatos felszívódását, és stimulálják a bélműködést. A főtt cékla könnyebben emészthető, mint a nyers (ha nyersen kívánjuk fogyasztani, reszeljük nagyon finomra).
A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.
A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

Nincsenek megjegyzések: