2011. május 9., hétfő

Tök

A tök nagy mennyiségben tartalmaz szerves sót, vegetáriánusok számára különösen ajánlott a fogyasztása. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.
A főzőtök fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma csekély, ugyanúgy, mint vitamintartalma, viszont fontos értéke a kiváló rostanyag és a biológiailag tiszta víztartalom.
Táplálkozási értéke nem különösen nagy, értékessé a C- és A-vitamin, valamint a szénhidrát teszi. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves és kompót készítéséhez is. A tökféléknek alacsony kalóriatartalmuk ellenére magas a rost-, ásványi anyag-, nyomelem- és vitamintartalma (a színes húsú tökökben sok A-provitamin található). A legtöbb tökféle lisztes textúrája (a sütőtököt kivéve) jóllakottság-érzetet biztosít.

Nincsenek megjegyzések: