2011. május 9., hétfő

Ketchup

A ketchup amerikai ételízesítőként él a köztudatban, holott eredete a távoli Malajziába nyúlik vissza, ahol egy ecetes halmártást – fermentált halból, kagylóból és fűszerekből készítették – illettek ezzel a névvel. Európába az angolok közvetítésével került, ahol Richard Brigg angol szakács ötletének köszönhetően – miszerint a halat paradicsommal helyettesítette – elnyerte ma ismert formáját.
A manapság fogyasztott ketchupnak, nevén kívül, már nincs sok köze az eredetihez. Napjainkban paradicsomhús, paprika, mogyoróhagyma, ecet, só, cukor, étolaj és fűszerek keveréke (fahéj, paprika, fekete bors, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) alkotják e mártást. Természetesen minden gyártónak megvan a maga titkos receptje, melyek egymáshoz képest nagy eltérést mutathatnak.

Nincsenek megjegyzések: