2011. május 9., hétfő

Aszalt gyümölcs

Az aszalt gyümölcsök a legjobb rostforrások közé tartoznak, szinte kisöprik az emésztőrendszerünket.
A szilva különösen jó emésztésserkentő: sok folyadékkal fogyasztva kiválóan gyógyítja a székrekedést. A-vitamin tartalmának köszönhetően a bőr, a haj és köröm állapotára is jó hatással van.
A sárgabarack is hihetetlenül gazdag A-vitaminban, ráadásul sok ként is tartalmaz, ami szintén szépíti a bőrt, erősíti a hajat, körmöt.


Az aszalás az egyik legrégebbi tartósítási módszer. Lényege a lassú szárítás, melynek során a gyümölcs víztartalma 80 százalékról 20 százalék alá csökken. Ennél a nedvességtartalomnál a romlást okozó mikroorganizmusok életképtelenné válnak, ezért az aszalt gyümölcs tartósítószer nélkül is eláll. Koncentrált természetes gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően pedig az édesszájúak egészséges csemegéje. Azért is egészséges, mert az eredeti gyümölcs beltartalma az aszalás során nem vagy alig csökken.

Datolya
Aszalva nagyon értékes káliumforrás és C-vitamin forrásnak is jó ez a szinte ősidők óta termesztett tápláló gyümölcs. Semelyik aszalt gyümölcsből sem ajánlatos nagy mennyiség egyidejű fogyasztása, mert igen magas a cukortartalma: 10 dkg aszalt datolya 227 kalóriát tartalmaz! Vigyázzunk, mert nagy mennyiségben megterheli a gyomrot, viszont rendszeres kis adagokban fogyasztva enyhe hashajtó hatással bír magas rosttartalmának köszönhetően. Bár a friss datolya több C-vitamint tartalmaz, mint aszalt változata, szárítva azonban több niacin, réz, vas és magnézium van benne. Azt is jó tudni, hogy a datolya egy tiramin nevű szerves vegyületet is tartalmaz, ami az arra érzékenyeknél migrénes fejfájást okozhat.

Szilva
Értékes káliumforrás, jó rost- és vasforrás, B6-vitamint is tartalmaz kis mennyiségben. Nagy energiatartalma - cukortartalma - miatt azonban sose együnk belőle túl sokat, mert kellemetlen gyomorfájdalom áldozataivá válhatunk. Nagy élelmi rosttartalma miatt tisztítja a beleket, hatékonyabbá teszi az emésztést. Egyszerre csak kis mennyiségben fogyasszuk, jó ötlet egy maréknyit este vízbe áztatni, a felét reggel, a másik felét pedig este elfogyasztani, így lédúsabbá válik, könnyebb megrágni.

Sárgabarack
A sárgabarack tartalmaz béta-karotint, vasat, rengeteg rostot, mindemellett igen értékes káliumforrás. Külön pozitívumként említendő meg, hogy ezeket az értékeit szárítva sem veszíti el. Ezért is sorolják a legértékesebb táplálékaink közé, még az űrhajósoknak is csomagolnak belőle nagy tápértéke miatt. A benne található béta-karotin antioxidáns hatású, mely nagy szerepet játszik az öregedési folyamatok lassításában, a szívbetegségek és a rák megelőzésében is. Hatalmas káliumtartalmának köszönhetően a magas vérnyomást mérsékli - ha az sóérzékenységnek tudható be-, mivel a kálium ellensúlyozza a nátrium vérnyomás emelő hatását. Egyre viszont érdemes odafigyelni a csomagoláson: ha hajlamosak vagyunk asztmára, kerüljük az E220 elnevezésű (kén-dioxid) adalékanyagot, mellyel a gyártók azért kezelhetik a gyümölcsöt, hogy az csodás, élénksárga színű maradjon.

Füge
Ez a mediterrán országokban termesztett egzotikus gyümölcs csak elvétve terem meg hazánkban. Frissen lágy és törékeny, ezért 90%-ban szárított formában exportálják. Energiatartalma szárítva meghatszorozódik (!), ezért igen magas a cukortartalma, viszont értékes tápanyagai is koncentrálódnak benne, így válik jó kálium-, vas-, kálcium- és magnéziumforrássá. Gazdag oldható élelmi rostokban - pektin -, amely csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, oldhatatlan rostjai pedig tisztítják a beleket, élénkítik a bélműködést, megelőzik a különböző bélbántalmak kialakulását. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészgombával „fertőzött”, mert az mérgező hatásúvá teheti.

Mazsola
Az aszalt szőlőszemeket illetjük eme kedves elnevezéssel. A többi szárított gyümölcshöz hasonlóan a mazsolában koncentrálódott magas cukortartalomnak köszönhetően nagy energiatartalommal bír, ezért kis mennyiségű fogyasztása a javasolt. Nagyon jó káliumforrásnak számít és vasat is tartalmaz. Mivel nagyon kevés zsírt tartalmaz, a testsúlycsökkenésre vágyók is fogyaszthatják apró adagokban: 2,5 gramm mintegy 70 kalóriát tartalmaz. Tápértékei előregyártott termékekhez - joghurtokhoz, csokoládéhoz - hozzáadva a negatív irányba változnak!

Meggy
Kevés nagypapa kertjéből hiányzik a fényes törzsű, savanykás, piros gyümölcsöket hozó meggyfa. Hihetetlennek tűnhet, de a meggy a Balkántól egészen Észak-Indiáig őshonos és mindenhol tisztelet övezi különleges tisztító tulajdonsága miatt: méregtelenítő, vér- és vesetisztító hatásáért fontos szerepet kap a természetgyógyászatban is. Káliumtartalma segít a szívritmus stabilizálásában és egészségesen tartja a bőrt. Enyhíti a szorulást, kis mértékben hashajtó hatású. Kis mennyiségben, napi rendszerességgel fogyasztva csökkenti a vér húgysavszintjét, ezzel pedig segít a köszvény megelőzésében. C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns hatással is bír. Ízletes, savanyú-édes csemegének számít az apróra aszalt meggy fogyasztása.


Áfonya
C- és E-vitaminokat és béta-karotin, valamint nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként tartalmaz. A vörös áfonya magas flavonoid tartalma miatt, erős antioxidáns hatású. A flavonoidok védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Ezen anyagok fogyasztása segít megelőzni a krónikus betegségeket, az érelmeszesedés, a koleszterin lerakódást, a szívinfarktust, bőrproblémákat, de segítségünkre van a rák elleni küzdelemben is. Komoly szerepet játszik az akut és krónikus húgyúti fertőzések kezelésében.

Nincsenek megjegyzések: