2011. május 9., hétfő

Köménymag

Felhasználható fűszerként: levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek, sós sütemények, kenyerek, kolbászfélék, mártások, káposztás, sajtos ételek készítésénél.
Erőteljes íze miatt majoránnán, foghagymán, borson, paprikán kívül nem érdemes más fűszerrel használni.
Főzetét általában bélrendszeri problémák kezelésére javasolják. Evés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, mivel segíti a gyomornedv termelődését. Kiváló görcsoldó és szélhajtó, így puffadás, és egyéb emésztési zavarok gyors enyhítője lehet. Idegi eredetű gyomor- és szívproblémák esetén is eredményesen alkalmazható. Mivel illóolaja meggátolja bizonyos baktériumok szaporodását, torokgyulladásunk kezelésére használhatjuk a belőle készült öblögetőt.

Nincsenek megjegyzések: