2011. május 9., hétfő

Hal

A hal tápanyag-összetétele rendkívül kedvező élettani hatásait tekintve. Teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek, bennük van az összes létszükségletet jelentő aminosav. A halhús vitaminban gazdag: tartalmaz A-, D-, B12-, B1- és B2-vitamint és egy kevés E-vitamint. Nem szűkölködik ásványi anyagokban, mint a kalcium, a magnézium, a foszfor, a vas és a réz. A tengeri halban jód is van, és omega-3 zsírsavak is. Ez utóbbiakat a szervezet nem tudja előállítani, pedig nélkülözhetetlenek számára.
A hal lehet zsíros húsú, mint a ponty, a lazac, az angolna, a tonhal, a makréla és a hering, vagy száraz húsú, amilyen a harcsa, a fogas, a fehér busa, a hekk, a tőkehal és a lepényhal. A hal akkor friss, ha húsa kemény és ruganyos, illata üde és – ha egészben vesszük kopoltyújának színe élénk. Persze frissen leginkább folyami halakhoz jutunk, a tengerek kincsei hozzánk jellemzően mélyhűtve, de már igen széles kínálatban  jutnak el. Röviddel a felhasználás előtt vegyük meg, és tartsuk addig is hűtőben.

Nincsenek megjegyzések: