2011. május 9., hétfő

Bors

Felhasználható fűszerként: levesek, főzelékek, húsételek – borsos marhatokánynak, pirított májnak, vagdalt húsféléknek –, mártások, saláták, öntetek, pácok készítésénél.

A bors többféle színben kerül forgalomba. A fűszerbogyó színe az érési folyamat alatt folyamatosan változik. Attól függően, hogy mikor szedik le a termést, lehet fekete, zöld, rózsaszínű és fehér.
·         A fekete bors a növény éretlenül szedett, szárított termése, mely a legcsípősebb változat.
·         A fehér bors az érett termésből készül, melynek a külső héját eltávolítják, majd mossák, szárítják, míg a kívánt világos színt el nem érik. Ez a változata kevésbé csípős, aromásabb.
·         A zöld bors a növény éretlen bogyóinak a feldolgozásából jön létre, enyhén csípős.

Hatóanyagai: Illóolajat, piperint, pirolint, karicint tartalmaz.
A legtöbbször őrölt borssal ízesítünk különféle ételeket, de egészben is felhasználható. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája. Az őrölt bors fokozatosan elveszíti az erejét.
A bors étvágygerjesztő hatású, emellett vizelet- és szélhajtó. Nyálkahártya-irritációt okozhat, ezért gyomorbetegek nem fogyaszthatják - helyettesíthető a borsikafűvel.

Nincsenek megjegyzések: