2012. március 21., szerda

Tejoltó galaj


(Galium verum)

Apró sárga, mézszagú virágai különböztetik meg a közönséges és a ragadós galajtól. Júniustól augusztusig virágzik. Keserű ízű, szívós növény, jól tűri a szárazságot.
Egész Európában ismert elsősorban arról, hogy összerántja és sárgára színezi a tejet, a sajtot és a vajat (innen a latin név, mely görög eredetű. “Gala” tejet jelent görögül). Gyapjúfestésre, hajfestésre egyaránt használták a régmúlt időkben. Angliában Miasszonyunk Ágyszalmája néven ismert arra a legendára utalva, hogy Mária a kis Jézus bölcsőjét ezzel a növénnyel bélelte ki a betlehemi istállóban. Szülő nők alá is tették, hogy megkönnyítsék a gyermek világra jöttét.
Teáját elsősorban vese- és májtisztításra használjuk. Megelőzhető vele a vesekő képződés. Vesecisztát is elmulaszt. Mivel vesénk egyik legfontosabb szervünk, mindenkinek ajánlom megelőzésként is inni havonta 2-3 alkalommal egy-egy csészével étkezés előtt. Már létező problémára reggelente igyanak meg egy csésze tejoltó galaj teát éhgyomorra egészen addig, míg a panaszaik nem szűnnek.
Érösszehúzó hatása van, jól kezelhetők vele bőrgyulladások. Kiválóan tisztítja egész nyirokrendszerünket, mirigyeinket. Jó még hasnyálmirigy, lép és hangszalag problémákra. Vízhajtó, izzasztó, görcsoldó hatású. Eredményesen használható epilepsziára, idegességre, bőrbetegségekre, vérzéscsillapításra. Használják felfázásra, sárgaságra, mandulagyulladásra, álmatlanságra. Forró vízbe áztatva nyugtató lábfürdőt kapunk. Egyik hatóanyaga vérhígító tulajdonságú.
Ennyi kiváló tulajdonsága van ennek a növénynek, melyet sajnálatos módon alig gyűjtenek Magyarországon.


Nincsenek megjegyzések: