Ropogós kenyér
- 3 dkg őrölt lenmag
- 2 dkg őrölt szezámmag
- 8 dkg őrölt zapkorpa vagy zabpehely (nem volt itthon zabliszt)
- 1-1 reszelt sárga- és fehérrépa
- só, bors, fokhagyma
A lenmag felöntjük kb. 1 dl vízzel, hogy megszívja magát. Addig kávédarálón megőröljük a magokat, megreszeljük a répákat. Fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát. Majd hozzáadjuk a lenmaghoz. Felöntjük annyi vízzel, hogy keverhető legyen. Jól összedolgozzuk, és szilikon tepsibe simítjuk (20x23 cm). 30-40 perc alatt ropogósra sütjük.
Azért lett ropogós kenyér a neve, mert véletlenül 3-as (legnagyobb) fokozaton hagytam a sütőt, és jól megpirult. De így sokkal jobban ízlik, mint puhábban. Azóta mindig így sütöm.
A recept Mezei Elmira tojásmentes lepénykenyerének átvariálása. Tudom, hogy a zab csak kompromisszumként engedhető meg a paleóban, vagy még úgy se, de mivel minden másra allergiás vagyok, amiből kenyeret lehet sütni (mák, dió, kókusz...), ezért amíg ezeket nem ehetem, addig marad a zab, mivel ez még mindig jobb, mint a többi gabonaliszt (legalábbis remélem:).
Zelleres uborkakrém
- egy nagy zellergumó negyede
- egy kígyóuborka fele
- só, bors, 1 gerezd fokhagyma
A zellert felkockázzuk, kevés vízben puhára főzzük. Az uborkát is felkockázzuk. Majd mindkettőt pürésítjük (pl. botmixerrel). Sóval, borssal ízesítjük, belenyomunk egy gerezd fokhagymát és már lehet is a kenyérre kenni! Azért ilyen kis mennyiséggel készült, mert rögtönöztünk a konyhában, és ki hitte volna, hogy ilyen finom lesz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése