A babérlevél népies
neve: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa.
A legrégebben ismert
fűszerek közé tartozó, Kis-Ázsiából származó, a Mediterráneumban elterjedt
örökzöld fa vagy cserje.
Levele jellemző fűszeres
szagú és kesernyés ízű. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaz. Felhasználhatjuk
levesek, főzelékek, párolt húsok, szószok, halételek és pácok ízesítéséhez.
Frissen, szárítva,
egészben vagy őrölten is használható. Serkenti az emésztést, javítja az
anyagcserét. Erőteljes baktériumölő hatással rendelkezik, így gyomorvírus,
hasmenés, egyéb gyomorbántalmak esetén is bevethető. Nagyon finom ízt ad húsnak
vagy levesnek, de főzelékekhez is, szinte bármilyen ételhez felhasználható
Készíthető belőle tea is, de még jobb egy gyenge húsleves erőteljes
babérlevél-ízesítéssel. Nyugtatja a gyomrot, kellemesen eltelít és felpörgeti
az anyagcserét is. Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek
enyhén savanykás ízűek.
A babérlevelet többször
is megfőzhetjük, anélkül, hogy az aromája túlságosan meggyengülne.
Mivel a levelek erősen
aromásak, ügyeljünk arra, hogy 10-15 percnél ne főzzük tovább az ételbe,
ugyanis keserű ízt adhat, savanyúságokhoz se tegyünk 1-2 levélkénél többet. A
babérlevél erős illatú, fényes zöld színű.
Minél zöldebb a levelek
színe, annál jobb a minőségük. Viszont jó tudni, hogy a babérleveleket nem
lehet sokáig tárolni, leszedésük után egy éven belül fel kell használni. Az
elöregedett levelek elvesztik illatukat, megbarnulnak, és kesernyésebb lesz az
ízük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése