2012. március 11., vasárnap

Babérlevél


A babérlevél népies neve: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa.
A legrégebben ismert fűszerek közé tartozó, Kis-Ázsiából származó, a Mediterráneumban elterjedt örökzöld fa vagy cserje.
Levele jellemző fűszeres szagú és kesernyés ízű. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaz. Felhasználhatjuk levesek, főzelékek, párolt húsok, szószok, halételek és pácok ízesítéséhez.
Frissen, szárítva, egészben vagy őrölten is használható. Serkenti az emésztést, javítja az anyagcserét. Erőteljes baktériumölő hatással rendelkezik, így gyomorvírus, hasmenés, egyéb gyomorbántalmak esetén is bevethető. Nagyon finom ízt ad húsnak vagy levesnek, de főzelékekhez is, szinte bármilyen ételhez felhasználható Készíthető belőle tea is, de még jobb egy gyenge húsleves erőteljes babérlevél-ízesítéssel. Nyugtatja a gyomrot, kellemesen eltelít és felpörgeti az anyagcserét is. Különösen azoknál az ételeknél elengedhetetlen, amelyek enyhén savanykás ízűek.
A babérlevelet többször is megfőzhetjük, anélkül, hogy az aromája túlságosan meggyengülne.
Mivel a levelek erősen aromásak, ügyeljünk arra, hogy 10-15 percnél ne főzzük tovább az ételbe, ugyanis keserű ízt adhat, savanyúságokhoz se tegyünk 1-2 levélkénél többet. A babérlevél erős illatú, fényes zöld színű.
Minél zöldebb a levelek színe, annál jobb a minőségük. Viszont jó tudni, hogy a babérleveleket nem lehet sokáig tárolni, leszedésük után egy éven belül fel kell használni. Az elöregedett levelek elvesztik illatukat, megbarnulnak, és kesernyésebb lesz az ízük.



Nincsenek megjegyzések: