
/Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás/
Kerülendő:
- Tej és a tejtermék (tej, tejföl, joghurt, kefir, vajkrém, lágy sajtok).
- Gabonafélék (búza, árpa, köles, rozs, rizs, kukorica, hajdina). A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér lényegében ugyanolyan hatású, mint a fehér kenyér, és ugyanez áll a fehér és barna rizsre.
- Hüvelyesek (bab, borsó, csicseriborsó, lencse, zöldbab, földimogyoró, szója). Lektin tartalmuk áteresztővé teszi a bélfalat, az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő.
- Nagy keményítő tartalmú, lassan felszívódó szénhidrátok (pl. burgonya, manióka, tápióka, csicsóka, jamgyökér).
- Cukor, fruktóz, egyéb édesítőszerek.
- Transzzsírok, finomított étolajok, margarin.
- Feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények, konzervek, stb.
Fogyasztható:
- Gyümölcsök. Pl. áfonya, alma, ananász, avokádó, banán, birsalma, citrom, cseresznye, datolya, egres, eper, feketeribizli, füge, gesztenye, gránátalma, görögdinnye, grépfrút,kivi, kókusz, körte, lime, málna, mandarin, mangó, meggy, narancs, naspolya, őszibarack, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő.
- Zöldségek (a kerülendőknél felsoroltak kivételével). Pl. articsóka, brokkoli, cékla, cukkini, édeskömény, endívia, fejes saláta, fokhagyma, gomba, káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, mángold, medvehagyma, padlizsán, paprika, paradicsom (érett), paszternák, patisszon, petrezselyem, póréhagyma, rebarbara, retek, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, torma, tök, uborka, vöröshagyma, zeller. Ugye milyen hosszú a felsorolás?
- Magvak: diófélék, mandula, tökmag, napraforgómag, törökmogyoró, szezámmag, lenmag, fenyőmag, sárgabarack-mag, pisztácia, mák.
- Lenmag-, repce-, kendermag-, dióolaj, olívaolaj.
- Állati zsírok, hús, hal, tojás.
- Édesítéshez cukor helyett: nyírfacukor, xilit, stb. (méz csak mértékkel)
- Kompromisszumként: kemény sajtok. Alkohol (bor) mértékkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése