"A táplálkozás igazi reformjának nem a nyugati étrendből kell kiindulnia, hanem abból, hogyan táplálkoztak őseink, mire adaptálódtunk évmilliók alatt. A táplálkozás megreformálásához modellként itt vannak a természeti népek. Bár a civilizáció csápjai lassan őket is eléri, ahol még háborítatlanul élik hagyományos életüket, ott ismeretlenek a civilizációs betegségek, azaz a szívbetegség, a rák, az autoimmun betegségek."
/Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás/
Kerülendő:
- Tej és a tejtermék (tej, tejföl, joghurt, kefir, vajkrém, lágy sajtok).
- Gabonafélék (búza, árpa, köles, rozs, rizs, kukorica, hajdina). A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér lényegében ugyanolyan hatású, mint a fehér kenyér, és ugyanez áll a fehér és barna rizsre.
- Hüvelyesek (bab, borsó, csicseriborsó, lencse, zöldbab, földimogyoró, szója). Lektin tartalmuk áteresztővé teszi a bélfalat, az így átjutó emésztetlen fehérjék autoimmun folyamatokat és idegrendszeri problémákat idéznek elő.
- Nagy keményítő tartalmú, lassan felszívódó szénhidrátok (pl. burgonya, manióka, tápióka, csicsóka, jamgyökér).
- Cukor, fruktóz, egyéb édesítőszerek.
- Transzzsírok, finomított étolajok, margarin.
- Feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények, konzervek, stb.
Fogyasztható:
- Gyümölcsök. Pl. áfonya, alma, ananász, avokádó, banán, birsalma, citrom, cseresznye, datolya, egres, eper, feketeribizli, füge, gesztenye, gránátalma, görögdinnye, grépfrút,kivi, kókusz, körte, lime, málna, mandarin, mangó, meggy, narancs, naspolya, őszibarack, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő.
- Zöldségek (a kerülendőknél felsoroltak kivételével). Pl. articsóka, brokkoli, cékla, cukkini, édeskömény, endívia, fejes saláta, fokhagyma, gomba, káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, mángold, medvehagyma, padlizsán, paprika, paradicsom (érett), paszternák, patisszon, petrezselyem, póréhagyma, rebarbara, retek, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, torma, tök, uborka, vöröshagyma, zeller. Ugye milyen hosszú a felsorolás?
- Magvak: diófélék, mandula, tökmag, napraforgómag, törökmogyoró, szezámmag, lenmag, fenyőmag, sárgabarack-mag, pisztácia, mák.
- Lenmag-, repce-, kendermag-, dióolaj, olívaolaj.
- Állati zsírok, hús, hal, tojás.
- Édesítéshez cukor helyett: nyírfacukor, xilit, stb. (méz csak mértékkel)
- Kompromisszumként: kemény sajtok. Alkohol (bor) mértékkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése