2011. november 1., kedd

Flódni

Ezt a receptet is Paleolit szakácskönyvben találtam. A képen nem úgy nézett ki, mint a miénk, de hát elsőre így sikerült. Az íze azért nagyon jó lett!

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, fél ek. nyírfacukor, 12 dkg darált mák, 1 ek. olaj a kenéshez.
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg szilvalekvár, forró víz, 15 dkg darált mák, 12 dkg darált mák, fél narancs reszelt héja és leve, 2 ek. nyírfacukor, 1 nagy, hámozott alma, 1 kk. őrölt fahéj, 2 csipet őrölt gyömbér.

Tészta: 
A sütőt előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habverővel kikeverjük a cukorral, majd kanállal belekeverjük a mákot. Óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérje-habbal. Sütőpapírral kibélelünk és olajjal vékonyan kikenünk egy lapos tepsit. A masszát kb. 1 cm-es rétegben egyenletesen rákenjük és 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, óvatosan lehámozzuk a sütőpapírt, majd négy egyenlő téglalapra vágjuk.

Töltelék:
Mivel a hagyományos, natúr szilvalekvár egészen sűrű, ezért forró víz hozzáadásával könnyen kenhetővé változtatjuk.
A darált diót összekeverjük 1 ek. cukorral és forró vízzel, épp annyival, hogy krémes állagú legyen, majd ízesítjük még egy fél kk. őrölt fahéjjal.
A mákot keverjük ki 1 ek. cukorral, fél narancs reszelt héjával és levével.
Az almát a reszelő durvább fokán reszeljük le, keverjük össze fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel.

Az első lapot kenjük meg szilvalekvárral és máktöltelékkel. Helyezzük rá a következő lapot, ezt kenjük meg lekvárral és a diókrémmel. Erre fektessük a következő lapot, amit megkenünk lekvárral, majd egyenletesen szórjuk rá a reszelt almát. Fektessük rá a negyedik lapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, hogy a rétegek szépen összekapaszkodjanak.

Nincsenek megjegyzések: