2012. február 26., vasárnap

Mezei katáng

(Cichorium Intybus)

Tavasszal szeretnénk kicsit átmosni, megtisztítani szervezetünket - a gyógynövények segítenek ebben, egyik leghasznosabb köztük a mezei katáng.

A téli hónapok során sok, káros anyagcseretermék halmozódik fel bennünk - Salaktalanításra, méregtelenítésre kiválóak a gyógynövénytea-kúrák. A mezei katáng (katángkóró) vagy vad cikória például igen jó hatással van gyomrunkra, emésztésünkre.

A díszítő elemként is jól mutató katángnak a gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. A növény keserű-anyagokat tartalmaz, inulint, fruktózt, kolint valamint ún. szeszkviterpén laktonokat. Ennek köszönhetően nem csak segít emésztési problémák - így felfúvódás, bélgáz-képződés - esetén, de étvágyat is csinál, az epetermelést pedig serkenti.

Nem véletlen, hogy alkalmas a gyomorfekély-, de a máj és a vese működési zavarainak kezelésére. Fenolsavjai miatt vízhajtó hatása van, a vér triglicerid- és koleszterinszintjét csökkenti. Kiegészítő kezelésként használják bőrbetegségekre, például köszvényre.

Forrás: http://turulbaratikor.hu/e107_plugins/content/content.php?content.674

A György tea honlapja szerint a mezei katáng tisztítja a májat, vesét, lépet, epére, vízhajtásra használható.

A teáját étvágygerjesztőül, emésztést serkentőül, epe- és májbántalmak, valamint magas vérnyomás ellen használják.
(Rápóti Jenő - Romváry Vilmos: Gyógyító növények, 1977)

Nincsenek megjegyzések: