2012. február 4., szombat

Cukkini

Bár cukkinit egész évben vásárolhatunk, a szezonban termő (júniustól októberig) termő friss, hazai cukkini varázsa és táplálkozás szempontú értéke a legnagyobb.
Az értékes tápanyagok legnagyobb része közvetlenül a héja alatt található, ezért a cukkinit nem is kell meghámozni, elég alaposan megmosni. Érdemesebb a kisebb darabokat választani; ezek magasabb koncentrációban tartalmaznak olyan értékes anyagokat, mint a B-, C- és K-vitaminok. A cukkini további értékes tápanyagai között találhatóak a másodlagos növényi anyagok, különböző karotinoidok, ásványi anyagok, valamint kálium és vas. Tartalmaz még igen egészséges nyákszerű és keserű anyagokat is. Kalóriaszegény és könnyen emészthető zöldségként ideális alapanyag diétás ételekhez, illetve gyerekek és betegek számára is.

Nincsenek megjegyzések: