2011. július 24., vasárnap

Sárgarépás gombaleves

Hozzávalók 4 adaghoz
20 dkg gomba 1 ek. citromlé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 sárgarépa, kevés zsír, 1 l tyúkhúsleves (2 leveskockából), só, őrölt bors, apróra vágott petrezselyem. Az eredeti recept 15 dkg darált marhahúst is tartalmaz, de ebből a variációból kimaradt.



Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A citromlével azonnal összekeverjük, nehogy elszíneződjön. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk.
A gombát a zsíron, serpenyőben kevergetve megsütjük, majd kivesszük. (Ha hússal készítjük, zsírt rakunk a serpenyőbe és morzsásra sütjük benne.) A hagymát és a fokhagymát hozzáadjuk, üvegesre pároljuk. 
A megsült gombát és a répát hozzáadjuk, felöntjük a levessel és lefedve, közepes hőfokon kb. 20 perig főzzük, amíg a répa meg nem puhul. A répa és a gomba felét kivesszük (a húst is, ha azzal készítjük), és a maradékot összeturmixoljuk. 
Visszarakjuk az egész zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Nagyon finom volt, de legközelebb kipróbálom darált husival is.

Nincsenek megjegyzések: